ANITLAR TARİHİN AYNASI MIDIR?

  • Atölye Adı: Anıtlar Tarihin Aynası mıdır?
  • Atölye Yürütücüsü: Aylin Tekiner

Atölye İçeriği: Toplumların kurucu ilkelerini görünür kılarak sınırlarını oluşturmada başvurdukları temel araçlardan olan anıtlar şimdi yöneten ve şimdi itaat eden kuşaklardan sonra da varlığını sürdürecek bir iktidar düzenini simgelerler. Anıt iktidarın alametifarikası ya da mührü gibidir ve egemenin sözünü görkemli ve ezici bir kudrette taşa yontar, tunca döker. Dolayısıyla anıtın iktidarla kurduğu doğrudan ilişki bize zengin ve katmanlı bir siyasal okumanın olanaklarını sunar. Ağırlıklı olarak Türkiye’nin anıt deneyimi üzerinden anıtların nasıl ve ne denli araçsallaştığına odaklanacağımız bu atölyede anıt heykellerin merceğinden kuruluş sürecine, kimlik inşasına, siyasal kırılma dönemlere, darbelere, iktidar dönüşümlerine ve toplumsal hareketlerle isyanlara bakacağız.

5 haftadan oluşan bu atölyede bir anıt heykele temel düzeyde nasıl ve hangi ölçütlerle bakılabileceğini öğrenecek ve anıta ait detayları yararlılık ölçüsünde analiz ederek, görsel üzerinden bir dönemi ya da durumu anlamanın ne kadar mümkün olabileceğine odaklanacağız.

Atölye Programı:

  1. Hafta 23.10.2020, 20:30
  • Konu: Osmanlı’da Heykel mi!
  1. Hafta 6.11.2020, 20:30
  • Konu: Kurucu İlkenin Atatürk’te Vücut Bulması
  1. Hafta 20.11.2020, 20:30
  • Konu: Tek Parti Dönemi Anıtlarında Kadın İmgesi
  1. Hafta 4.12.2020, 20:30
  • Konu: Darbe Süreçlerinde Atatürk Anıtlarının Araçsallaştırılması
  1. Hafta 18.12.2020, 20:30
  • Konu: Toplumsal Hareketlerle Alaşağı Edilen Anıtlar

Aylin Tekiner sanatçı, yazar ve insan hakları savunucusu. Toplumsal travmalar özelinde hafıza ve adalet kavramları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2010 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan, doktora tezinden yola çıkarak hazırladığı “Atatürk Heykelleri: Kült, Estetik, Siyaset” adlı bir kitabı bulunuyor. 2015-2016 yılları arasında Yale Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde yaptığı post-doc sürecinde gölge tiyatrosu üzerine çalışmalar yürüttü. Ülkesinde ve yurt dışında kişisel sergiler açan ve karma sergilere katılan Tekiner, New York merkezli bir araştırma enstitüsü olan Research Institute on Turkey’nin eş direktörü olan  Türkiye’de siyasi cinayet mağduru 28 ailenin bir araya gelmesiyle oluşan Toplumsal Bellek Platformu üyesidir. Aynı zamanda 1980 darbesine yönelik kolektif hafıza çalışmaları yürüten Çocuklarız Bir Aradayız inisiyatifi üyesi olan Aylin Tekiner New York’ta yaşıyor.

HAKKINDA KODA

Check Also

TÜRKİYE SOLU VE KÜRTLER ATÖLYESİ

Atölye Koordinatörü: Kamer Konca (Atölye başlangıcı: 19.03.2021, 20.00) Tarihsel süreç içerisine Türk ve Kürt Solunun …